ŠTO JE STUDIJ POLITEHNIKE I ZA KOGA JE NAMIJENJEN?

Politehnika je studij visokog obrazovanja u Rijeci čiji je cilj polaznike istodobno obrazovati u različitim područjima tehnike odnosno omogućiti im tehnički interdisciplinarno znanje koje je nezaobilazno za rješavanje tehničkih zadaća, dakle, radi se o kombinaciji strojarstva, elektrotehnike, računarstva, poduzetništva i ekologije.

 

KOJI SU UVJETI UPISA?

Za upis nema posebnih uvjeta, pa se na njega upisuju učenici iz vrlo različitih srednjih škola: od tehničkih škola, gimnazija, do hotelijerske, medicinske škole... Redovni studenti politehnike ne plaćaju studij, dok se izvanredni studij plaća slično kao i kod ostalih redovnih studija u Hrvatskoj.

 

KAKVO SE OBRAZOVANJE STJEČE NA STUDIJU?

Studij odgaja inženjere (trogodišnji program za prvostupnika inženjera politehnike te dodatni dvogodišnji program za magistra edukacije politehnike i informatike) koji stječu široko obrazovanje o različitim granama tehnike, čime se osposobljavaju za kvalitetno razumijevanje složenih tehničkih sustava i njihovog utjecaja na okoliš. Educiraju se u projekt menadžmentu i poduzetništvu, a na diplomskom studiju dalje razvijaju znanja iz informatike, metodike nastave i svega što je potrebno da postanu dobri edukatori i menadžeri koji poznaju više različitih disciplina. Studij potiče na sustavno promišljanje i upravo zbog toga primjeren današnjem dobu koje pred društvo postavlja zahtjevne probleme koji se mogu rješavati samo interdisciplinarnim znanstvenim i holističkim pristupom.

 

GDJE SE MOGU ZAPOSLITI NAKON ZAVRŠETKA STUDIJA?

Zapošljivost studenata, kako prvostupnika inženjera, tako i magistara edukacije politehnike i informatike je iznimno visoka. Poslodavci, kako škole tako i tvrtke, iskazuju zadovoljstvo kadrom kojega studij obrazuje.  Najčešća zanimanja kojima se bave oni koji završe studij politehnike su inženjeri u proizvodnim tvrtkama (rukovođenje nekim tehničkim postrojenjem ili rješavanje tehničkih aspekata održivog razvoja), informatičari u tvrtkama, nastavnici u osnovnim i srednjim školama (tehnička kultura i informatika), mehatroničari, rukovoditelji u obrazovnim institucijama i organizacijama, menadžeri…

 

POVIJEST STUDIJA POLITEHNIKE

Studij politehnike baštini tradiciju obrazovanja još od 1953. godine. Prednik studija, Fakultet industrijske pedagogije, bio je jedan od triju osnivača Sveučilišta u Rijeci. Studij koji ima značajnu interdisciplinarnu ulogu obrazovanja u STEM području i stjecanju IT vještina, baštini iskustvo, tradiciju i istraživački potencijal kakve naglašavaju brojni službeni europski dokumenti o obrazovanju, znanosti, zapošljavanju,  održivosti i rezilijentnosti, Studij je djelovao i evoluirao u okviru različitih visokoškolskih ustanova.

 

 

 

Zamjenica voditelja Studija politehnike
Prof. dr. sc. Lidija Runko Luttenberger

051/265-722

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Administrativna djelatnica
Kristina Tolić

051/584 861

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.